Întrebări și răspunsuri despre bambus

Am adunat aici cele mai frecvente întrebări legate pe care le-am auzit de la clienții noștri de-a lungul timpului. Vom completa această listă și cu alte întrebări, astfel încât să punem la dispoziția celor interesați informații valoroase, din experiența noastră de peste 10 ani cu creșterea bambusului.

1. Unde poate fi plantat bambusul?

Babusul poate fi plantat în grădină, dar și în jardiniere, pe terase însorite sau umbrite. Într-o jardinieră mai mică, poate fi ținut și în apartament pentru a ne da o stare de bine.

2. Când poate fi plantat bambusul?

Bambusul la ghiveci se poate planta tot timpul aului. Pentru transplantare dintr-un loc într-altul, perioada potrivită este aprilie-mai. Cu condiția să nu fie transportat pe distanțe mari și rădăcina să fie cu balot de pămînt, înfășurat în sac, ca să nu se usuce.

3. Cum pot opri extinderea rizomilor?

Cea mai importantă problemă legată de cultivarea bambusului în grădină este legată de extinderea masivă a rizomilor. Există câteva soluții practice pentru acest inconvenient:

– rizomii se pot opri plantând bambusul în vase îngropate,

– delimitând zona cu pereți din plastic care se îngroapă până la 60cm adâncime,

– se toarnă socluri subțiri de beton  care să ajungă până la 60 cm.

Din experiența pe care am avut-o cu plantarea de bambus timp de 10 ani, soclurile din beton sunt cele mai eficiente. Vasele îngropate sau pereții din plastic se deteriorează în timp.

4. Cum rezistă bambusul la sezonul rece?

În funcție de varietatea de bambus: în general, cele comercializate pe site-ul bambusplante.ro rezistă iarna la temperaturi până la -20-24 grade. Dar sunt alte specii care nu rezistă la condițiile specifice anotimpului rece de la noi din țară.

5. Cum se întreține bambusul în timpul iernii?

Daca vrem să avem bambusul integral neafectat de temperaturile iernii, se protejează cu folie antiîngheț. Dar se poate lăsa și liber. În acest caz, se vor usca vârfurile și vor înverzi din nou. Primăvara se tunde uscătura de la vârfuri. Anul trecut (2017) am avut bambuși care au înghețat aroximativ 60cm – 1 m și au trebuit să fie tunși sau recepați (tăiați de la bază). Dar au regenerat chiar dacă le-au fost tăiate vârfurile sau o parte mai mare din trunchi.

6. Cum se înmulțește bambusul?

– prin semințe. Bambusul înflorește și produce sămânță cam o dată la 30-40 de ani. Sămânța produsă este colectată, depozitată și vândută. Se vinde și după 5-10-15 ani de la producerea ei, ceea ce limitează capacitatea seminței de germinare. De oriunde cumpărăm sămânță, să ne așteptăm că va răsări în proporție de 1-2-3% din cantitatea de semințe achiziționată. Înmulțirea prin sămânță este foarte dificilă. Planta produsă prin sămânță suferă de la ciuperci, fungi. Plantulele acestea din sămânță trebuie ferite de insolație, iarna trebuie protejate (acoperite) la îngheț și vânt puternic. Este recomandat ca acești puieți să fie ținuți în sere până la vârsta de 6-7 ani și apoi să fie aclimatizați pentru exterior. Sunt foarte vulnerabili toți puieții produși din sămânță. În final, se ajunge la un procent de menținere de 0.5% din masa de semințe folosită, ținând cont de toate aceste condiții dificile de dezvoltare a micilor plante.

– prin drajoni. Orice tip de bambus se poate înmulți și prin drajoni din rădăcină.  În acest mod, vigoarea de creștere este mult mai mare. Este o înmulțire vegetativă, practic o clonare, din aceeași plantă care păstrează același material genetic.

Toate plantele comercializate pe site-ul bambusplante.ro sunt înmulțite prin drajoni

 • sunt plante aclimatizate la temperaturile din țara noastră,
 • dimensiunile sunt medii (2m),
 • sunt plante vivace (au putere de creștere),
 • sunt rezistente la atacul ciupercilor de frunze și rezistente la îngheț,
 • se pot înmulți la rândul lor, tot prin drajoni.

7. Cum se realizează înmulțirea prin drajoni?

– se secționează rădăcina în pământ,

– se formează grupuri de (viitoare) trunchiuri prinse în clustere de 2-3-4 tije din drajonii de rădăcină

– se transplantează cu rădăcina acoperită de 25-30cm balot pământ sau cu cârpe ude până la deplasarea la noul loc de plantare.

Înmulțirea prin drajoni se realizează primăvara, din martie și până la sfârșitul lunii mai. Are o rată de succes 90% dacă este făcută în mod coresponzător.

8. Cum se întreține bambusul de grădină?

– sol, udare, nutrienți. Bambusul are nevoie de soluri relativ permeabile (să nu mențină apă stagnantă), bogat în nutrienți. Nu are nevoie de o umectare abundentă: vara se udă cam de 2 ori pe săptămână cu cantități între 15-20 de litri pe metru pătrat. Iarna se administrează îngrășământ începând cu luna noiembrie, preferabil îngrășământ natural, mraniță, în proporție de 2-3 tone la hectar.

se rărește anual. Când se îndesește foarte mut (10 tije pe metru pătrat), trebuie rărit reducându-se la jumătate. În fiecare an se face această operațiune pentru a-l menține mai rarefiat și pentru a se dezvolta individual mai mult. Cu cât sunt mai deși cu atât sunt mai scunzi. Daca îi doriți să fie mai înalți trebuie răriți. Acest proces trebuie realizat primăvara, din aprilie până la sfârșitul lunii mai. Când se răresc, se pot secționa, prelua cu totul și transplanta în altă parte. Dacă nu se transplantează, se aruncă sau se folosesc tijele, tăiate și uscate pentru mici tutori (araci) la legume, în grădină.

– trebuie dezburuienită zona cu bambus. Se recomandă prin metode mecanice (smulgere, prășire), nu prin metode chimice, pentru a menține un mediu ecologic. Mai ales dacă avem câini și alte animale care își au locuri de deplasare prin grădină, nu e recomandat să se folosească substanțe chimice. În cazul în care nu avem animale, se pot folosi ierbicide selective. Dar vor rămâne niște buruieni din genul gramineelor care nu vor putea fi stârpite decât prin smulgere, fiind din aceeași încrengătură de specii cu bambusul.

9. De ce să plantez bambus?

Din plăcerea de a-l vedea. Pentru liniște, unduirea și foșnirea unică a frunzelor de bambus. Poate fi folosit și ca barieră vizuală: pentru gard viu  sunt potrivite aproape toate soiurile comercializate pe site-ul bambusplante.ro. Dacă nu se dorește un gard viu înalt de peste 2m și se dorește un gard mai scurt peste 1,5m se poate folosi Fargesia murilae.

10. Bambus norocos?

Bambusul norocos este considerată o specie de dimensiuni care reprezintă bambusul în general: emană energie, vivacitate, liniște. După principiul bonsaiului din orice specie, acest lucky bamboo este un mic bonsai care poate fi ținut într-un vas în casă și să ne aducă un aport de energie. Un bambus grădină poate fi ținut în casă, dar la ghiveci, nu în vase cu apă. Ținut la ghiveci, are efect chiar mai mare decât o singură tijă într-un recipient cu apă. Și bambusul de grădină este norocos! Plasat în locuri specifice feng shui aduce un aport și mai mare de noroc și bună stare decât mica plantă lucky bamboo ținută într-un vas cu apă.

11. Bambusul este comestibil?

Cam toate speciile de exterior se pot consuma, cu indicația că se vor lua lujerii tineri care au maxim 10 zile de la apariție și se murează la borcan. Moso bamboo (bambusul gigantic sau bambusul păros care ajunge și la 15m înălțime cu diametre de 20-30cm) este specia cunoscută ca fiind comestibilă. Acest bambus trăiește în zone tropicale, cu umiditate atmosferică mare, cu căldură și precipitații tot timpul anului. Putem aduce din import, la cerere, moso bamboo.

12. De unde pot achiziționa bambus de grădină?

Bambus de grădină se poate achiziționa de la show-room-uri de grădinărit, dar atențit la specie!

Pe site-ul bambusplante.ro găsiți plante bambus aclimatizate pentru condițiile climatice din România, plante întreținute de specialiști în domeniul grădinăritului cu o experiență de 10 ani în cultivarea de bambus și cu o experiență în domeniul plantelor de peste 30 de ani.

Aveți și alte întrebări? Răspundem cu plăcere întrebărilor legate de bambus sau de grădinărit, în limita timpului desponibil.

26 raspunsuri
  • bambus plante says:

   Imi cer scuze pt intarzierea raspunsului . Da taiati ramura uscata.
   In general , la toate plantele cre isi recepeaza unele ramuri prin uscare este bine sa le taiem. Asta pt ca daca nu le eliminam ele putrezesc si exiata pericolul ca putrgaiul sa intre si in plante viabila.

   Răspunde
 1. Matei c.tin says:

  Am Un fir de bambus in ghiveci cu doi lăutari si vreau sa tai un lăstar sa.l pot pune sa faca rădăcină se poate sau gresesc ,multumesc

  Răspunde
  • bambusplante says:

   Bună ziua,
   Nu se taie lastarii de bambus. Se așteaptă sa facă drajoni de radacina care ulterior se vor desparti din rădăcină mama cu rădăcină cu tot.
   De recomandat sa se facă toamna târziu sau primăvara devreme (februarie-martie).

   Răspunde
  • bambusplante says:

   Buna ziua.
   Este o.k. sa stea bambusul auriu afara iarna.
   In primul rand jardinierele ar trebui să fie suficient de adânci (cca 40 cm) pt a permite dezvoltarea radacinilor si pt a avea un volum mai mare de pamant care sa-i permita sa nu înghețe iarna.
   Apoi trebuie tinut seama de vântul care bate iarna. In general bambusul suferă iarna la acțiunea vantului – ingheata varfurile.
   Dacă nu bate vântul în acea zonă, atunci bambusul auriu poate rezista la temperaturi de până la -20°C.
   Dacă bate vântul, se recomanda infasurarea bambusului cu folie antiinghet.

   Răspunde
  • bambusplante says:

   Nu fac rădăcini în apa. Spre deosebire de Dracaena ( Lucky bamboo) bambusul nu suporta inundarea în apa. I se axfixiaza rădăcinile și moare.

   Răspunde
  • bambusplante says:

   BUna ziua
   Va recomand bambusul verde Phillostachys gluca care este mai adaptat la temperaturile de la noi în special în cursul iernii. Rezista la la – 24 de grade.

   Răspunde
 2. Jalia Mariana says:

  Buna ziua! Ce intelegeti prin drajoni la bambus? La mine au iesit 2 lastari din pamant langa tija originala… la ei va referiti? Vreau sa ii scot din pamant si sa ii replantez, deoarece nu mai au loc in ghiveci. Cum procedez? Multumesc!

  Răspunde
  • bambusplante says:

   Bună ziua, acei”lastari” sunt defapt drajonii de rădăcină.
   Rădăcina din ghiveci se formează deasa. În acest caz o despărțire a rădăcinii se va face prin tăierea în aproximativ jumătate și se va transplantare imediat în alta jardiniera sau în sol. Procedura se face cât mai repede în acest sezon ( luna martie). Temperatura diurna trebuie sa fie de maxim 10-12°C.
   Solul de transplantare trebuie sa fie un sol afânat, nu argilos. Udarea se face cu moderație, nu în exces.
   Este de preferat sa nu fie pusa jardiniera în soare direct.
   Adâncimea jardinierei trebuie sa fie de mimin 40 cm pt ca bambusul sa aibă spațiu de dezvoltare a rădăcinii.

   Răspunde
 3. Gabriel says:

  Am tot adunat lastari de bambus ba de la unul ba de la altul, a venit momentul sa ai scot la liber.
  Cum ma sfatuiti sa ai pun la soare ?, semiumbra? Umbra ?

  Răspunde

Lasă un răspuns

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *