Bambusul pentru gradina ta

Bambusul este o specie asiatica provenind mai ales din zonele tropicale unde formeaza paduri intregi.  Este un fel de iarba arborescenta de dimensiuni foarte mari. Fiind o specie de graminee este greu pentru noi sa ne imaginam ca aceasta produce lemn, dar in tarile de origine, China, Taiwan, Tailanda, etc. lemnul de bambus este folosit pentru diverse constructii. Astfel se construiesc case, caroserii de masini, poduri si obiecte de mobilier. In Europa este cunoscut mai mult ca specie ornamentala.

Principalele specii de bambus sunt:

  • Phyllostachys
  • Fargesia
  • Dendrocalamus
  • Bambusa

 

Specia Phyllostachys

Aceasta spacie este intalnita cel mai des in China si Japonia.

Phyllostachys nigra are tulpini negre si atinge 10 metri inaltime.

P. bambusoides are trestii galbui.

Principala specie cu o intindere foarte mare este Phyllostachis heterocycla var. pubescens sau Moso Bamboo. In China mai este denumit “Mao Zhu” adica bambusul paros. Este si cel mai spectaculos bambus atingand pana la 24 metri inaltime si intre 6 si 18 centimetri in diametru. El poate creste 119 centimetri pe zi in zonele de origine sau 20 metri in 50 zile. O asemenea specie poate produe intre 6 si 10 tone de trestii verzi la hectar.

In China exista “paduri de bambus” in mai multe provincii.  Ocupa in total 3 milioane de hectare, adica 2% din suprafata impadurita a tarii. In provincia Anji- Zeijian exista o asemenea padure cu suprafata de peste 10.000 de hectare.

Aceasta specie suporta temperaturi de – 20 grade Celsius iarna.

Bambusul Moso a fost introdus in Europa incepand cu anul 1880.

In tarile de origine este cultivat pentru lemnul sau tare si pentru productia de hartie si de fibre textile. De asemenea este folosit in gradini in scop ornamental sau pentru protectia solului.

Cultivarea speciilor de bambus necesita un sol bogat in nutrienti, bine drenat si insorit. Umiditatea excesiva a solului dauneaza rizomilor. De aceea este necesar ca in gradini solul sa fie improspatat anual prin adaugarea de turba grasa de PH alcalin la baza tulpinilor.

Dupa cum stim padurile de bambus din China gazduiesc ursuletii Panda. Aceasta specie de ursi consuma lujerii proaspeti de bambus in cantitati destul de mari, aproape 50 de kilograme zilnic. Dar in China si mai nou si in Europa se gateste in restaurantele de profil oriental cu lujeri murati de bambus care sunt furnizori de calciu si vitamine.

In Romania a fost introdusa specia Phylostachis glauca viridis  in anul 1950 in cadru  Institutului de Cercetari si Amenajri Silvice unde s-a produs aclimatizarea sa in conditiile de la noi din tara.

Deci toate astea sunt motive pentru a ne procura un bambus sau un palc de bambusi la noi in gradina. Asemenea trestiei “plangatoare” si bambusul este placut la aspect, de un verde crud, odihnitor. El se unduieste tremurand sub adierea vantului amintindu-ne de Delta Dunarii si de susurul apelor.